Förberedelser för sommaren

Du kan börja med att kontrollera batterierna. Se till att de blir fulladdade.

Sen ska faktiskt hela båten tvättas – uppifrån och ner. Milt rengöringsmedel är at rekommendera, till exempel såpa eller diskmedel. Använd en tvättsvamp och skölj sedan av med vattenslang. Lägg särskilt stor vikt vid att botten blir ren. Detta kan ta en god stund, men botten måste bli ren innan målning.

Måla eller inte måla?

Du får bedöma om den ska ha ny färg eller om den gamla färgen håller måttet. Ser det klent ut med bara färgfläckar här och där ska det målas om. Helst två strykningar. Den gamla bortskrapade färgen är miljöfarlig och måste tas om hand på återvinningsstation. Ta dig en funderare om vattenlinjen behöver målas. Om det ser så ut ska den slipas med sandpapper först så att färgen fäster ordentligt.

Förberedelser för sommaren

Inspektera zinkanoderna. Anlita gärna ett proffs. Tvätta av skrovet och behandla det beroende på material. Inspektera överbyggnaden: tvätta och polera. Självklart måste du serva motorn också. Anlita ett företag för det.

Kolla vatten och avlopp

Du ska också gå igenom vatten och avlopp på båten så att allt fungerar som det ska. Tänk särskilt på alla vattenkranar och pluggen till toaletten. Gör ett test av gps-larmet, få undan stök och bär ombord saker du behöver för att kunna sjösätta båten. Kontrollera allting en gång till när båten är sjösatt. Se till att den inte läcker in Om allt ser ut att fungera kan du ta en första tur på sjön.