Min båt

Jag älskar min segelbåt. Så var det sagt. Den är en personlighet med sina egenskaper. Den har ett temperament och det är ingen slump att båtar av tradition benämns som hon.

En charmerande hybrid för allsidig segling

Båtar är feminina varelser och havet är maskulint. Min madam är dessutom en hybrid: hon har ett klassiskt långkölat skrov med rund akter, så som de flesta oceanseglare föredrar det, men hon har en 15 meter 7/8 dels rigg som du bara ser på tävlingsbåtar. Det kan kanske jämföras med en korsning mellan en ardennerhäst och en arabhäst: hon kan arbeta tungt och stadigt, seglas av alla och samtidigt få upp lite fart om man behöver det. Om jag trimmar seglen noggrant kan jag få upp henne i fyra knop med bara 2,8 m/s i vindstyrka. Jag justerar mastlutning och seglets twist eller ökar seglets vingform för att få mera drivande kraft. Det är lätt att lära sig segla i teorin men i praktiken tar det ett helt liv att bli riktigt duktig.

Min båt

Bor på min båt sedan fyra månader tillbaka

Min båt är sedan några månader tillbaka också mitt hem. Jag är ute på min första vintersegling och det är bara hon och jag här. Vi kommer bra överens fast häromdagen ville jag gå lite för motor och då startade den inte. Det fick bli lite motormekanisk brottning i några timmar. Bytte dieselfilter. Luftade systemet. Pratade lite vackert med henne och bearbetade handpumpen. Kom till slut på att jag luftat fel punkt i systemet, bad henne om ursäkt och så startade motorn. Hon tar hand om mig om jag bara gör rätt saker.

Min båt

Hon har en själ

En båt är någonting mera än summan av skrov, köl, för, akter och segel. Hon är en individ som du ska trivas med.