Tips till dig som vill köpa båtar

Det finns många saker att tänka igenom innan man skaffar båt. Har jag kunskaperna som behövs? Kan jag få hjälp? Är jag beredd att lägga tid på att lära mig och öva upp mina färdigheter? Vad kostar det att köpa en båt? Vad kostar det att äga och använda en båt? Är detta ett intresse som omfattar hela familjen?

Se till att alla i familjen är intresserade av båtliv

Om inte familjen är med på noterna går dina båtplaner på grund ganska omgående. Så se till att få med dem från början så blir det roligare.

Börja med att ta reda på om ni är intresserade av segling eller av att transportera er snabbt från punkt A till punkt B? Om det senare gäller din familj ska ni välja en motorbåt. Så enkelt är det.

Tips till dig som vill köpa båtar

Hur ska båten användas?

Har ni tänkt bo på båten eller bara ta enklare dags- eller fisketurer? Hur många ska få plats? Det är under alla omständigheter klokare att köpa en båt som är lite för stor än tvärtom. En liten båt blir gungigare och man blir mera beroende av vad det är för sorts väder och vilka vindstyrkor som råder.

Stick iväg på båtmässa tillsammans och få idéer, tips och råd av kunnigt och erfaret folk. Kliv i och ur så många båtar ni orkar och upptäck vad ni gillar. Ska ni köpa nytt eller begagnat? Vad har en ny båt för andrahandsvärde om ni vill sälja den?

Skaffa en ordentlig utbildning innan ni tar er ut på sjön

Anmäl dig till en kurs i navigation. Alldeles för många ger sig ut på sjön med för dåliga kunskaper om både hur båten fungerar och om hur man orienterar sig på öppet vatten. Det krävs i regel flera år för att bli en skicklig sjöfarare eller fritidsseglare. Ta gärna med dig någon van person ombord som kan visa dig och förklara sjölivets teori och praktik.

Fundera också över var ni kan få båtplats? Båten behöver en plats på sommaren och en på vintern. Förhoppningsvis nära där ni bor.